Kam na kolo na Moravě: Nejlepší cyklotrasy

Vydejte se s námi na cyklistická dobrodružství ve východní části naší republiky. Na své si zde přijdou silniční vrchaři, klasikáři i milovníci horských kol, singletrailů a prudkých sjezdů. Prozkoumat můžete malebné cyklotrasy Jihomoravského kraje, kde na vás čekají vinohrady, pískovcové jeskyně i historické památky. Podél Baťova kanálu ve Zlínském kraji můžete v sedle kola objevit klid a krásu zdejší rovinaté krajiny i malebných vesniček v okolí. Pokud si naopak chcete dát pořádně do těla a užít si náročná stoupání, pak pro vás může být opravdovou výzvou Radegastova cesta v Moravskoslezském kraji i výšlap na nejvyšší horu Moravy – Praděd. Nechte se navnadit, vyberte si cyklotrasu, připravte si kolo a vydejte se za dobrodružstvím!

Cyklotrasy Jihomoravský kraj

Kraj slunce, vína a dobrých lidí každý rok přitahuje návštěvníky obdivující přírodní krásy, jako je Pálava, Lednicko-valtický areál nebo Moravský kras s proslulými pískovcovými jeskyněmi a propastí Macocha. Právě mezi vinohrady a malebnými vesničkami s vinařskou tradicí vede asi 40 km dlouhá (19 km kratší varianta) cyklotrasa krajem André (pojmenovaná podle odrůdy místního červeného vína). 

Cyklistická trasa je určena i pro rekreační cyklisty, kteří chtějí obdivovat krásné vinice, ochutnávat ve vinařstvích místní vína a užívat si nádherné výhledy na jihomoravskou krajinu. Trasa začíná ve Velkých Pavlovicích a pokračuje přes Bořetice, Kobylí, Vrbici, Němčičky a zpět do Velkých Pavlovic.

TIP:  Na začátku června se zde každý rok tradičně koná akce s názvem Expedice krajem André, kde můžete zmíněnou trasu absolvovat s doprovodným programem. Během celého dne navíc ve všech obcích vinné sklípky budou chutné otevřené a prodej místních vín.

CYKLOSTEZKA JIHOMORAVSKÝ KRAJ:  HustopečeStarovičkyVelké PavloviceVrbice - Kobylí - Bořetice - Němčičky - Horní Bojanovice - Kurdějov

Na naší domácí půdě si neodpustíme přidat ještě pár tipů na víc. Cyklotrasy na jižní Moravě vedoucí Lednicko – valtickým areálem, Moravským krasem, z Brna přímo do Vídně nebo Národním parkem Podyjí, včetně tipů na občerstvení či bezpečnou úschovu kol, najdete v článku na blogu.

SINGLETRAIL TIP: Pokud patříte k adrenalinovým nadšencům, pak jistě oceníte singletrailovou stezku v Jedovnicích v Moravském krasu u 42 ha rozlehlého rybníka Olšovec.

 

Cyklotrasy Zlínský kraj

Baťův kanál je historická vodní cesta obklopena malebnou přírodou, lužními lesy a malými vesničkami. Zhruba 80 km dlouhá, převážně rovinatá cyklotrasa vedoucí kolem kanálu je turisticky atraktivní a netradiční možností, jak poznat kraj kolem řeky Moravy od hanáckých Atén – Kroměříže až po Hodonín. Chcete-li si výlet okořenit návštěvou místních pamětihodností, pak se nabízí Květná zahrada v Kroměříži, historické centrum Uherského Hradiště či strážnický zámek. Výlet si také můžete zpestřit plavbou na lodičkách a užít si Baťův kanál i z vodní hladiny.

CYKLOSTEZKA ZLÍNSKÝ KRAJ: Kroměříž - Uherské Hradiště - Strážnice - Hodonín

 

Cyklotrasy Moravskoslezský kraj

Radegastova cesta je cyklotrasa pojmenovaná po pohanském bohu Radegastovi, jehož socha stojí na vrcholu hory Radhošť. Trasa vede napříč Beskydami a začíná ve Frenštátě pod Radhoštěm, přes Pustevny až na zmiňovaný Radhošť. Cestou můžete obdivovat nádherné horské scenérie, lesy i malebné vesničky. Trasa o celkové délce cca 25 km je středně náročná a vhodná spíše pro zkušenější cyklisty na horském kole.

CYKLOTRASA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ: Frenštát pod Radhoštěm – Trojanovice – Ráztoka (možnost využít lanovku na Pustevny) – Pustevny – Radhošť – Pustevny – Frenštát pod Radhoštěm (případně i alternativa přes Rožnov pod Radhoštěm)

 

Tip: Jednou z nejoblíbenějších, ale zároveň také nejnáročnějších cyklotras vůbec je ta kolem Lysé hory. Sjezd je však technicky náročný, plný strmých a kamenitých úseků, a je tedy vhodný spíše pro zkušené milovníky adrenalinu v cyklistickém sedle.

 

Cyklotrasy Olomoucký kraj

Jednou z nejoblíbenějších tras v Moravskoslezském kraji je cesta z Červenohorského sedla na Praděd a zpět. Tato trasa nabízí nejen nádherné výhledy na krásy Jeseníků, ale také náročná stoupání, která prověří vaši fyzickou kondici a odhodlání. Na vrcholu Pradědu vás čeká odměna v podobě úchvatného panoramatu, který si můžete vychutnat před sjezdem zpět. Celková délka trasy je přibližně 24 kilometrů a převýšení činí okolo 600 metrů, což z ní činí ideální výzvu pro zkušenější cyklisty. Trasa vede převážně po asfaltových cestách, takže je vhodná i pro silniční kola.

CYKLOSTEZKA OLOMOUCKÝ KRAJ: Červenohorské sedlo - Praděd - Červenohorské sedlo

 

Jeseníky jsou často neprávem opomíjeným rájem vrchařů, kde stoupání mnohdy dosahují až alpských parametrů. Kromě zmiňovaného Pradědu si můžete například projet trasu tzv. „malého Gira“ nebo si vyšlápnout k přečerpávací vodní elektrárně Dlouhé stráně a vyzkoušet si na vlastní kůži trasu známého závodu Míru pro profi jezdce do 23 let nebo část etapy Czech tour. Zážitek si odsud odvezete určitě, jaký, to už necháme na vás. Pokud si ale toužíte vyzkoušet, jak horská stoupání bolí, pak jste v Jeseníkách určitě správně.  

TIP: Pro ten nejlepší požitek z jízdy nezapomeňte ani na padnoucí cyklistické oblečení.

 

Líbil se článek?