Klimatex GENIA: Ideální společník pro rychlé tempo v horách i ve městě

je to nějaký čas, co jsem si v Klimatexu pořídil batoh GENIA. Na první pohled mě zaujal svým poměrně netradičním designem, který spojuje běžeckou vestu a sportovní batoh. Jako milovníka hor a nadšeného běžce mě zlákalo nutkání vyzkoušet, jak se tato nevšední kombinace osvědčí i v terénu. Musím uznat, že mě batoh skutečně překvapil. O tom, zda bylo překvapení příjemné, nebo naopak, a co k tomu vedlo, jsem se rozepsal v následujících řádcích. 

CELKOVÝ DESIGN A VELIKOST 

Batoh působí sportovním, ale zároveň moderním a minimalistickým dojmem. I přesto, že je určený hlavně na rychlý pohyb v přírodě nebo po městě, skvěle se hodí i na kratší výlety. S objemem 20 litrů nabízí dostatečný prostor na vaše věci, aniž by působil objemně nebo neskladně. Velikost si navíc můžete libovolně přizpůsobit pomocí gumičky s brzdičkou v přední části batohu, kterou jednoduše stáhnete nebo povolíte podle potřeby. 

BATOH GENIA

VÁHA, STŘIH A VÝZTUHA ZAD 

Jednou z největších předností batohu je určitě jeho střih a nízká váha (490 g), díky kterým o něm téměř nevíte. Batoh skvěle sedí na zádech i při náročném pohybu a jeho váha se rovnoměrně rozprostře do celých zad. To je dáno i předními kapsami na ramenou, do kterých lze umístit softflask s vodou a zvýšit tak stabilitu batohu. V případě, že si vystačíte s tekutinami v kapsách na bocích batohu, můžete sem uložit poměrně dost jiných věcí (peněženka, mobil, objektiv, menší lahev na vodu, svačina, běžecká bunda, rukavice,...). Pro jeho ještě lepší ukotvení si můžete ramenní popruhy upevnit k sobě pomocí šněrování pružnou gumičkou. Díky tomu batoh dobře sedí na zádech i při běhu, neposkakuje a nepotřebujete ani bederní pás. Profilované měkčení na zádech* je pohodlné a částečně absorbuje pot, minimálně pak jeho většinu při pohybu v horkých letních dnech nad 30°C. Zde se také osvědčily ramenní popruhy ze síťoviny, které skvěle větrají potem těžce zkoušené místo a ani při přímém kontaktu s kůží po sobě nezanechávají žádnou nepříjemnou památku v podobě podráždění nebo otlaků.

*Profilovaná pěna EVA je velice pružný, ohebný a lehký materiál, který výborně chrání proti nárazům a je velmi odolný. Zároveň má nepromokavé vlastnosti a je odolný vůči UV záření. Vyniká vysokou elasticitou, lehkostí a měkkostí, díky čemuž si našel svoji oblibu právě v oblasti turistiky a outdooru.   

ÚLOŽNÝ PROSTOR 

Uvnitř batohu i po stranách je hned několik praktických kapes. Hydrovak s sebou nenosím, takže velkou vnitřní kapsu, která původně slouží právě na camelback, využívám při běžném nošení třeba na tablet nebo dokumenty, které se hodí mít oddělené od ostatních věcí. Klíče lze zavěsit na poutko u malé vnitřní kapsičky, která je jako stvořená na doklady. Ty jsem tak měl vždy po ruce a zároveň byly v bezpečí i pro případ deště. Dostatečnou zásobu tekutin, zejména pak v parném horku, řeším lahvemi s vodou v bočních kapsách, které se navíc dají utáhnout gumičkou s brzdičkou, takže se ani při lezení nebo běhu nemusíte bát, že vypadnou. Co musím určitě vyzdvihnout jsou kapsy (dvě na zip a dvě otevřené) na předních popruzích. Díky nim mám například telefon neustále po ruce, aniž bych musel sundávat batoh nebo zatěžovat kapsy běžeckých kalhot. Zachycení momentek nebo ověření správné trasy na mapě je tak doslova chvilkovou záležitostí.

Batoh GENIA skvělou volbou na aktivity ve vysoké fyzické zátěži. Jestli tedy hledáte lehký a perfektně sedící batoh na běh, turistiku nebo třeba zdolávání ferrat, pak vás určitě nezklame. 

Pokud bych měl na batohu najít nějakou jeho slabost, pak je to nejspíš to, že nemá pláštěnku ani zipy chráněné proti dešti. Materiál si ale s drobnou přeháňkou poradí, takže to může být problém jen v opravdu silném dešti. Zároveň je to však třeba brát tak, že je to určitá daň za jeho nízkou váhu, která určitě stojí za zvážení.  

Pokud bych měl své dosavadní uživatelské zkušenosti nějak shrnout, pak je za mě batoh GENIA skvělou volbou na aktivity ve vysoké fyzické zátěži. Jestli tedy hledáte lehký a perfektně sedící batoh na běh, turistiku nebo třeba zdolávání ferrat, pak vás GENIA určitě nezklame. 

BATOH GENIA

 Autor: Jarda Řehůřek

PARAMETRY BATOHU: 
Hmotnost: 490 g 
Rozměry: 32 x 50 x 15 cm 
Objem: 20 l 
Materiál: 100% polyester 
Reflexní prvky: ANO
Pláštěnka: NE 

Líbil se článek?