Norská turistika s Káťou: trasy, vybavení i užitečné tipy

Káťu si možná pamatujete už z rozhovoru o její cestě do Camino de Santiago. Před více než rokem propojila svou vášeň k cestování a turistice a přestěhovala se za prací do Norska. Od chvíle, kdy sem přijela, tráví svůj volný čas převážně objevováním místních krás, a kromě pěší turistiky se věnuje také snowboardingu, lezení na ferratách a paddleboardingu na zdejších jezerech. Zeptali jsme se jí na pár tipů, které se vám v zemi nekonečných turistických možností určitě mohou hodit. V rozhovoru se dozvíte, kdy je v Norsku nejlepší čas na turistiku, jaké vybavení by vám zde určitě nemělo chybět a načerpáte tipy na nejznámější i méně známé treky po celém Norsku.

1. Jak je to v Norsku s turistikou v průběhu roku? Kdy je ideální doba vyrazit sem za turistikou?

Norsko nabízí fantastické možnosti pro turistiku po celý rok, každé roční období má své jedinečné kouzlo a aktivity.

  • Jaro (březen - květen)

Jaro v Norsku začíná později než ve většině evropských zemí. V březnu může být stále dost sněhu, zejména na severu a v horách. Koncem jara se začínají rozkvétat květiny a teploty se zvyšují. Jaro je ideální pro sledování probouzející se přírody. Níže položené turistické trasy se začínají otevírat a podmínky pro pěší turistiku se zlepšují. Skialpinismus je populární až do konce května.

 

  • Léto (červen - srpen)

Léto je nejlepším obdobím pro turistiku v Norsku. Dny jsou dlouhé, zvláště na severu, kde zažijete půlnoční slunce. Teploty jsou příjemné, obvykle mezi 15-25 °C. V létě jsou otevřené všechny turistické trasy, včetně těch v národních parcích a vysoko v horách. Je ideální doba pro kempování, pěší turistiku, horskou cyklistiku, lezení a další outdoorové aktivity. Populární trasy jako Trolltunga, Preikestolen a Besseggen jsou v tomto období plné turistů.

  • Podzim (září - listopad)

Podzim je obdobím barevné krajiny a postupného ochlazování. Září může být stále velmi příjemné, ale v říjnu a listopadu se počasí stává nepředvídatelným. Podzimní turistika nabízí nádherné scenérie s podzimním listím. Vysokohorské trasy mohou být již obtížněji přístupné kvůli sněhu, ale nižší trasy jsou stále skvělé pro pěší turistiku a fotografování.

  • Zima (prosinec - únor)

Zima v Norsku je studená a zasněžená, zejména ve vnitrozemí a na severu. Teploty mohou klesat hluboko pod bod mrazu. Zima je ideální pro zimní sporty. Turistika v tradičním slova smyslu je obtížná, ale skitouring, běžecké lyžování, sněžnice a snowboard jsou skvělými alternativami. Na severu můžete také zažít polární záři.

Nejlepší doba pro pěší turistiku v Norsku je tedy během letních měsíců (červen - srpen), kdy jsou trasy nejlépe přístupné a počasí je nejstabilnější. Pokud preferujete méně turistů a zvládnete chladnější podmínky, září je také vynikající volbou. Každé roční období má v Norsku co nabídnout, ať už jste nadšenec letní turistiky nebo milovník zimních sportů.

Nejlepší doba pro pěší turistiku v Norsku je tedy během letních měsíců (červen - srpen), kdy jsou trasy nejlépe přístupné a počasí je nejstabilnější.

2. Jaká výbava nesmí chybět v tvém šatníku a jaké jsou tvé osobní zkušenosti s funkčním oblečením v náročných podmínkách? Co se ti osvědčilo z testovaných Klimatex věcí?

V mém šatníku nesmí chybět několik klíčových kousků funkčního oblečení, které jsou nezbytné pro pohodlnou a bezpečnou turistiku v náročných podmínkách, jaké často zažívám v Norsku. Zde je seznam toho nejdůležitějšího:

Funkční spodní prádlo: Kvalitní spodní prádlo, které odvádí pot od těla, je základem pro pohodlí. Preferuji merino vlnu, která je nejen teplá, ale i příjemná na nošení a nezapáchá ani po delším nošení. 

Funkční trička: Rychleschnoucí a prodyšná trička z materiálů, jako je polyester nebo merino vlna, jsou nezbytná pro každou túru. Všechna KLIMATEX trička, která jsem vyzkoušela, jako například VATINA nebo RANIA, jsou velmi příjemná a rychle suchá, občas se v nich ale trochu cítím (možná to chce i lepší deodorant :-D). 

FUNKČNÍ SPODNÍ PRÁDLO   FUNKČNÍ TRIČKA   

Fleecová mikina nebo lehká izolační bunda: Fleecová mikina je skvělá pro mírnější podmínky, zatímco izolační bunda je perfektní do chladnějších podmínek. Měla jsem možnost vyzkoušet hybridní bundu BIRELA, mikinu LUMIEL, ale úplně nejradši mám mikinu CHIARA, kterou už mám opravdu dlouho a beru ji všude s sebou. Za mě vyhrává jako jeden z mých nejoblíbenějších kousků :-)

Šortky nebo legíny: Například šortky FIDA jsou ideální pro teplejší dny, kdy potřebuji maximální volnost pohybu a rychlé schnutí. Naopak legíny DANAE , 7/8 legíny EUNICE nebo JENNY poskytují i příjemný tepelný komfort při nižších teplotách, ať už se jedná o krátké nebo dlouhé túry. 

OUTDOOROVÉ ŠORTKY A LEGÍNY   OUTDOOROVÉ MIKINY   OUTDOOROVÉ BUNDY

Nepromokavá a prodyšná bunda: Gore-Tex nebo jiný podobný materiál je nutností pro ochranu před deštěm a sněhem. Kvalitní nepromokavá bunda by měla mít kapuci a dostatek kapes. Na norský déšť jsem si pořídila technickou bundu od populární norské značky, případně mohu poradit nebo doporučit na mém Instagramu @_katie_kadA samozřejmě peří je ideální jako celoroční bunda v Norsku. I v létě ji tady na sebe často oblékám. 

Další vybavení: Košile: V Norsku jsem si zamilovala nošení bavlněných nebo merino košil, jsou příjemné a vypadají cool. Čepice a rukavice: Pro ochranu před chladem. Merino vlna nebo syntetické materiály jsou ideální. Nákrčník nebo šátek: Pro extra ochranu krku a tváře před větrem a chlademKvalitní ponožky: Investice do dobrých turistických ponožek z merino vlny nebo syntetických materiálů, které snižují tření a udržují nohy v suchuPevné turistické boty: Voděodolné a dobře padnoucí boty jsou klíčové pro bezpečnost a pohodlí na túrách.

DOPLŇKY NA OUTDOOR

Tip! Káťa testovala hybridní bundu BIRELA i v podmínkách českých hor. Přečtěte si jak obstála!

3. Jak se Norové oblékají na outdoorové aktivity a jaké materiály jsou u nich populární?

Norové se při outdoorových aktivitách řídí principem vrstvení oblečení, který zahrnuje tři základní vrstvy. Je zde velice populární merino vlna, která dokáže regulovat teplotu, odvádět vlhkost a je odolná proti zápachu. 

4. Prozraď nám tipy na tři tvoje oblíbené treky, které bys v Norsku všem doporučila?

Norsko nabízí nespočet nádherných míst pro turistiku, a i když je těžké vybrat jen tři, zde jsou moje osobní oblíbené treky, které bych všem doporučila:

Besseggen

Trek Besseggen se nachází v národním parku Jotunheimen a je jedním z nejznámějších treků v Norsku. Trasa vede podél hřebene mezi jezery Gjende a Bessvatnet, které mají různé barvy vody. Trek je dlouhý asi 14 kilometrů, s převýšením kolem 900 metrů. Trek je středně náročný a trvá 6–8 hodin. Zajímavostí na tomto treku jsou dvě jezera, která jsou v jiné nadmořské výšce, a tak mají každé jinou barvu.

Hanakamb

Tento trek je skvělou volbou pro ty, kteří hledají úžasné výhledy a nezapomenutelné zážitky v norské přírodě. Najdeme ho poblíž města Odda, v oblasti Hardangerfjord, západní Norsko. Je dlouhý přibližně 10-12 kilometrů (tam a zpět), s převýšením kolem 800 metrů. Trek je středně náročný a trvá kolem 5-6 hodin. Tento trek není tak známý jako Trolltunga, takže si můžete užít klidnější a více osobní zážitek. Cestou na vrchol nebo z vrcholu se můžete osvěžit v jezeru. Na vrcholu se vám otevře dechberoucí výhled na Hardangerfjord.

Oksen

Trek na Oksen v oblasti Hardangerfjord je jedním z méně známých, ale přesto úchvatných turistických cílů v Norsku. Oksen nabízí nádherné výhledy na Hardangerfjord a na všechna jeho čtyři ramena a výhledy na okolní hory. Trek je dlouhý přibližně 9 km, s převýšením kolem 1000 metrů. Trasa je náročná a trvá přibližně 5 hodin.

A pokud neznáte TOP 3 celého Norska, pak je to Trolltunga, Preikestolen a Kjerag.

5. Máš nějaké tajné tipy, které se v průvodcích nenajdou, ale rozhodně stojí za to je navštívit?

Norsko je plné skrytých pokladů, které nejsou vždy zmíněny v průvodcích, ale rozhodně stojí za návštěvu. Když jsem byla v Norsku v roce 2019, tak jsem objevila například jeskyni Trollkirka, která se ale nejspíš už stala populární, protože když jsme teď jeli okolo, už tam bylo vybetonované parkoviště. :-( Takže mé tajné tipy zůstanou utajeny. Ale třeba jedním z méně známých treků je třeba ten okolo jezera Bondhusvatnet. A také bych doporučila Vesterály, které se nachází vedle Lofot (nejpopulárnější a nejnavštěvovanější místo v Norsku), stejně tak jako Trolltunga a Preikestolen. Malá rada, jak najít méně známá místa - Google maps a Street view. :-)

6. Například Švédi jsou známí svou uzavřeností před cizinci. Jak toto vnímáš v Norsku?

V Norsku je vnímání cizinců a jejich interakce s místními lidmi obecně otevřenější a přátelštější než ve Švédsku. Norská kultura obvykle klade důraz na uctivost, zdvořilost a respekt k ostatním, což se projevuje i v komunikaci s cizinci. Norské společnosti jsou často otevřené a přátelské vůči turistům a přistěhovalcům, zejména v turisticky atraktivních oblastech, jako jsou fjordy a horská střediska.

Přestože Nory může na první pohled zdobit trochu zdrženlivost nebo rezervovanost, jedná se často o přirozený výraz jejich osobního prostoru a soukromí, spíše než o nedostatek zájmu o interakci s cizinci. Jakmile se naváže kontakt a projeví se zdvořilost a respekt k místním zvyklostem a kulturním normám, můžete očekávat příjemnou a přátelskou atmosféru.

7. Jak je to v Norsku s postojem ke sportu, turistice a pobytu v přírodě? 

Sport je v Norsku velmi populární a má významný vliv na životní styl obyvatel. Mezi nejoblíbenější sporty patří lyžování (běžecké, alpské i skoky na lyžích), biatlon, fotbal, cyklistika, turistika, rybaření a plavání. Lidé v Norsku tráví hodně času venku, zejména v zimním období, kdy se mnoho z nich věnuje lyžování a snowboardingu. V létě pak oblibu získávají outdoorové aktivity jako horská cyklistika, turistika v horách, běhání, jízda na kajaku, paddleboarding na jezerech a rybaření. Sport není jen záležitostí rekreace, ale je součástí národní identity a kulturního dědictví Norska. Díky přírodním podmínkám mají Norové skvělé příležitosti pro sportovní aktivity a často je využívají jako způsob relaxace a udržení fyzické kondice.

8. Jaké jsou tvé další (nejen) turistické plány v Norsku?

Ráda bych se opět chtěla více věnovat focení a také mě v poslední době napadlo dělat cestovní itineráře po Norsku na míru. Několikrát jsem takový plán dělala pro sebe a nedávno jsem dělala plán i kamarádovi. To je jedna z věcí, která mě moc baví dělat pro ostatní lidi :) Takže kdyby někdo chtěl itinerář na míru, klidně se mi může ozvat, a nemusí jít jen o Norsko.

A jinak dalším plánem v Norsku je prozkoumat více méně známé oblasti a méně navštěvovaná místa, která skrývají své vlastní kouzlo a přírodní krásy. V Hemsedalu, kde žiji, je letní výzva 22 vrcholů. Takže ráda bych to za toto léto stihla, pokud to počasí dovolí. Teď jsem si tu navíc našla skvělého parťáka, se kterým toto všechno mohu podniknout a určitě se s ním ráda zaměřím i na jeho (nejen) turistické plány. Společně jsme na přelomu května a června podnikli cestu až na úplný sever - Nordkapp. Navštívili jsme spoustu krásných míst, kam jsem s sebou vzala i Klimatex.

Norsko mi dalo nespočet příležitostí pro sportovní aktivity a neustále mě inspiruje k objevování nových dobrodružství. Ráda bych v budoucnu vyzkoušela i horskou cyklistiku, zvláště v oblasti Hemsedal, kde žiji. Tato oblast je pro cyklistiku jako stvořená a už se těším, až se na kole vydám prozkoumávat místní traily.

Speciální pravidla, která se hodí v Norsku znát: 

Allemannsretten (právo volného přístupu)

V Norsku existuje právo volného přístupu k přírodě, známé jako "allemannsretten". To znamená, že máte právo chodit, tábořit a sbírat lesní plody téměř kdekoliv, za předpokladu, že respektujete přírodu a majetek ostatních. Měli byste se držet několika zásad jako jsou: nenechávat po sobě žádné odpadky, respektovat soukromí obyvatel a udržovat odstup od jejich domů i zahrad a tábořit kdekoliv, pokud se nacházíte alespoň 150 metrů od nejbližšího obydlí.

Bezpečnostní pravidla a doporučení

Připravte se na změny počasí: Norská příroda je krásná, ale počasí se může rychle měnit. Vždy buďte připraveni na déšť, chlad a vítr, i když předpověď počasí vypadá příznivě.

Informujte někoho o svých plánech: Pokud se vydáváte na delší túru nebo do odlehlejších oblastí, informujte někoho o svých plánech a předpokládaném čase návratu.

Respektujte značení tras: Norská turistická asociace (DNT) udržuje rozsáhlou síť značených tras. Respektujte značení a neodbočujte z vyznačených tras, abyste se vyhnuli ztrátě nebo nebezpečí.

Zvyklosti a ohleduplnost

Dodržujte ticho a klid: Norové velmi oceňují ticho a klid přírody. Snažte se být co nejtišší, abyste nerušili ostatní turisty a divokou zvěř.

Vstřícnost k ostatním turistům: Pozdravte ostatní turisty, které potkáte na cestě. Je to běžná praxe a projev zdvořilosti. V Norsku je to pozdrav Hei hei a když někomu chcete popřát šťastnou cestu, tak je to God tur [Gud túr].

Respektujte divokou zvěř: Nerušte a nekrmte zvířata. Sledujte je z bezpečné vzdálenosti a nezanechávejte po sobě odpadky, které by je mohly lákat.

Zanechte místo lepší, než jste ho našli: Vždy se snažte po sobě uklidit a pokud vidíte odpadky, které někdo jiný zanechal, vezměte je s sebou a zlikvidujte správným způsobem.

Speciální značení a navigace

Červené "T" značky: Trasy značené červeným "T" jsou velmi oblíbené a dobře udržované turistické trasy, které jsou spravovány Norskou turistickou asociací (DNT).

Kamenné mohyly (Cairns): Na horách jsou často cesty značené kamennými mohylami, které pomáhají navigaci v oblastech, kde není možné použít klasické značení.

DNT chaty: Po celém Norsku je síť chat DNT, které mohou turisté využít k přespání. Některé chaty jsou otevřené a volně přístupné, jiné vyžadují rezervaci nebo členství v DNT.

Dodržování těchto pravidel a zvyklostí vám zajistí bezpečný a příjemný pobyt v norské přírodě a zároveň pomůže chránit tuto krásnou zemi pro budoucí generace.

Líbil se článek?