Proč běhat aneb jak běhání prospívá tělu i mysli

Přemýšleli jste někdy, proč je běhání tak populární aktivitou bez ohledu na věk? Zejména v posledních pár letech běhá nebo zkouší běhat opravdu snad téměř každý – ať už jde o rekreační běžce nebo běžecké nadšence, kteří se účastní (půl) maratonů či jiných závodů. Jedním z důvodů může být, že běhání je přístupné všem, bez ohledu na fyzickou kondici i zkušenosti, a díky tomu si získává stále více příznivců. Navíc sociální sítě a různé běžecké aplikace přispívají k tomu, že se běh stává nejen individuální aktivitou, ale i prostředkem pro sdílení úspěchů a motivace ostatních.

NOVINKY Z BĚŽECKÉ KOLEKCE

Běháním k lepšímu zdraví

To, že má běhání pozitivní vliv na naše zdraví snad ani nemusíme zmiňovat. Pravidelný běh posiluje kardiovaskulární systém, zlepšuje činnost srdce a obecně pomáhá snížit riziko vzniku srdečních onemocnění. Pravidelným běháním se také zvyšuje kapacita vašich plic a krev se lépe okysličuje. Pokud si každý rok, měsíc či týden slibujete, že shodíte přebytečná kila, běhání je skvělým způsobem, jak toho dosáhnout. Nejen že spálíte přebytečné tuky, ale také posílíte svaly a předejdete tak zraněním a úrazům.

 

PÁNSKÁ BĚŽECKÁ KOLEKCE

Utečte od problémů...nebo alespoň od stresu!

Běhání je prospěšné jak pro tělo, tak i mysl. Jednou z jeho největších výhod, která se v dnešní uspěchané době více než hodí, je schopnost snižovat stres a úzkost. Během běhu tělo uvolňuje endorfiny, známé jako hormony štěstí, které zlepšují náladu a přinášejí pocit euforie. Tato „běžecká euforie“ je důvodem, proč mnoho běžců považuje běh za skvělý prostředek ke zlepšení psychické pohody. A co víc. Běhání zároveň podporuje lepší spánek. A jistě se shodneme, jak kvalitní spánek dokáže ovlivnit celkovou pohodu a výkonnost během dne. Pravidelné běhání přispívá k hlubšímu a kvalitnějšímu spánku, což má pozitivní vliv na celkovou regeneraci těla.

DÁMSKÁ BĚŽECKÁ KOLEKCE

Ještě stále nemáte chuť obléct běžecký outfit? Zde je dalších 10 důvodů, proč začít běhat:

  1. Na zimu se vyplatí vybudovat si parádní imunitu.
  2. Běhání můžete sdílet s přáteli a poznávat nové lidi z běžecké komunity.
  3. Vytvoříte si nepřeberné množství zážitků.
  4. S prvními úspěchy si zaručeně zvednete sebevědomí.
  5. Můžete posouvat své hranice a plnit si stále nové cíle.
  6. Běhání není limitováno otevírací dobou ani místem.
  7. Říká se, že díky okysličení mozku nás při běhání napadají nejlepší nápady.
  8. Běžecké funkční oblečení má tak širokou nabídku, že máte vždycky důvod udělat si radost.
  9. Pravidelný běh vám pomáhá vytvořit pevné návyky a režim.
  10. S pořádnou kondičkou utečete před každým potencionálním nebezpečím. :-) 

 

Chystáte se začít s běháním? Máme 10 tipů pro běžce začátečníky, které vám běžecké začátky usnadní.

Líbil se článek?