Tipy na nejlepší cyklotrasy v ČR: střední Čechy

Prozkoumejte krásy další části České republiky na kole a objevte malebné cyklotrasy, které vás zavedou do nedotčené přírody, historických měst a malebných vesniček. Od Vysočiny přes Pardubický a Královéhradecký kraj až po Liberecký a Středočeský kraj najdete trasy pro rekreační cyklisty i náročné singletrailové stezky. Ať už se vydáte na 40 km dlouhý okruh z Bystřice nad Pernštejnem na Vírskou přehradu, prozkoumáte UNESCO památky v Litomyšli, zdoláte náročné stoupání v Orlických horách nebo si užijete pohodovou jízdu kolem Máchova jezera, každý cyklista si určitě přijde na své. Kam povedou vaše první cyklistická dobrodružství?

Cyklotrasy Vysočina

Zhruba 40 km dlouhý okruh vedoucí z Bystřice nad Pernštejnem na Vírskou přehradu a zase zpět vás po asfaltkách a lesních cestách provede nejvýchodnější částí Vysočiny. Kromě nedotčené přírody a kopcovité krajiny můžete po cestě navštívit rozhlednu Karasín, zříceniny hradů Dalečín, Pyšolec či Zubštejn nebo se zastavit na hrázi Vírské přehrady. Nezapomeňte se zastavit ani u vyhlídky na Chudobínskou borovici, která se stala evropským stromem roku 2020.

CYKLOSTEZKA VYSOČINA: Bystřice nad Pernštejnem – Dvořiště – Lesoňovice – Pivonice – zřícenina hradu Zubštejn – Kobylnice – hrad Pyšolec – Vír – vodní dílo Vír I. – Dalečín – Písečné – Vítochov – Ždánice – Bystřice nad Pernštejnem.

SINGLETRAIL TIP: Od třetí nejvyšší přehradní hráze v ČR vás bude čekat sjezd do obce Vír, kde můžete vyzkoušet bikový areál Traily Vír nebo si užít lezecký zážitek na místních ferratových cestách.

 

Cyklotrasy Pardubický kraj

Pokud chcete spojit sportovní výkon s objevováním kulturních a přírodních krás, pak jste v regionu českomoravského pomezí správně. Hned startovní bod v historickém městě Litomyšl, vybízí k návštěvě zámku zapsaného na seznamu UNESCO nebo rodného domu skladatele Bedřicha Smetany. Odtud se mírně zvlněným terénem přesunete na zámek Nové Hrady. Na dalším úseku vystřídají asfalt lesní cesty a klidní jízda v přírodě, která vás dovede až do přírodní rezervace Toulovcovy Maštale. Zde doporučujeme nechat kola na určeném místě a projít si tuto krásnou oblast pěšky, abyste si mohli plně vychutnat jedinečnou atmosféru skalních útvarů, jeskyní a hlubokých roklí. Trasa měří asi 35 km a svou střední náročností je vhodná pro rekreační cyklisty i rodiny s dětmi.

CYKLOSTEZKA PARDUBICKÝ KRAJ: Litomyšl – Cerekvice nad Loučnou – Chotovice – Nové Hrady – Proseč – Bor u Skutče – Toulovcovy Maštale

 

Cyklotrasy Královéhradecko

Cyklotrasa napříč Orlickými horami je ideální spíše pro zkušenější cyklisty hledající náročnější terén a krásné výhledy. Trasa začíná v Deštném v Orlických horách, odkud se vydáte po dobře značených cestách přes horské hřebeny, husté lesy a místní vesničky. Cesta vás zavede na nejvyšší vrchol Orlických hor, Velkou Deštnou, odkud se nabízí panorama, které bere dech. Trasa dále pokračuje přes Neratov s unikátním kostelem s prosklenou střechou a Říčky v Orlických horách, známé především svým lyžařským střediskem. Celková délka trasy je přibližně 50 km, a je vhodná pro horská kola.

CYKLOTRASA KRÁLOVEHRADECKO: Deštné v Orlických horách – Luisino Údolí – Šerlišský Mlýn – Velká Deštná - horská chata Jelenka – Sedloňovský vrch – Neratov – Říčky v Orlických horách – Rokytnice v Orlických horách

 

Cyklotrasy Liberecký kraj

Rovinatý terén a romantické výhledy na jedno z našich nejkrásnějších jezer a okolní lesy. To a mnohem víc přináší asi 40 km dlouhá cyklo trasa kolem Máchova jezera. Putování začíná v městečku Doksy a pokračuje přes Staré Splavy, kde je prostor i pro relax na místních plážích. V rámci kulturního vyžití můžete také na trase navštívit zříceninu hradu v Jestřebí či hrad Bezděz. Celá trasa je dobře značená a kombinuje asfaltové silnice, polní a lesní cesty.

CYKLOSTEZKA LIBERECKÝ KRAJ: Doksy – Staré Splavy – Jestřebí – Provodín – Hradčany – Bezděz - Doksy

SINGLE TRAIL TIP: Pokud jste milovníkem horské cyklistiky a hledáte adrenalinovou výzvu, pak byste určitě neměli vynechat návštěvu Singletracku pod Smrkem. Ten nabízí více než 80 km skvěle upravených tras různé obtížnosti, které vedou nádhernou přírodou a můžete si odsud odvést nezapomenutelné zážitky.

Pokud brouzdáme regionem severních Čech, pak nesmíme zapomenout ani na místní dominantu – Ještěd. I sem můžete vyrazit na kolech, chce to ovšem jistou dávku odvahy a fyzické připravenosti. Trasa na Ještěd je náročná hlavně kvůli strmým stoupáním a technickým sjezdům, ale odmění vás dechberoucími výhledy a krásnou přírodou.

Cyklotrasy Středočeský kraj

Už dávno není vstup ženám na hrad Karlštejn zapovězen, a proto můžete i vy s celou rodinou vyrazit obdivovat krásy jednoho z nejkrásnějších hradů Evropy a jeho okolí. Z hlediska historie se jedná o jednu z nejzajímavějších cyklotras, která má rozhodně co nabídnout. Začíná v městečku Beroun, odkud se vydáte po cyklostezce podél řeky Berounky směrem k hradu Karlštejn. Cesta vede malebnou krajinou s krásnými výhledy na řeku, lesy a skály. Po přibližně 10 km dorazíte k ikonickému hradu Karlštejn, kde si můžete prohlédnout hradní areál a užít si nádherné výhledy z hradních věží. Trasa dále pokračuje přes vesničky Srbsko a Tetín, kde můžete obdivovat další historické památky a přírodní krásy. Celková délka trasy je přibližně 35 km.

CYKLOSTEZKA STŘEDOČESKÝ KRAJ: Beroun – Srbsko – Tetín - Karlštejn – Srbsko – Beroun

 

Dálková cyklotrasa Praha - Vídeň

Právě v srdci Prahy začíná cyklotrasa známá jako Greenway Praha – Vídeň. Ta vede přes malebné středočeské vesničky, vinice jižní Moravy a nádherné přírodní rezervace až do rakouské metropole. Celková délka trasy je přibližně 350 km a je vhodná jak pro rekreační cyklisty, tak pro zkušenější jezdce. Trasa je dobře značená a nabízí různé úrovně obtížnosti, kombinující rovinaté úseky podél řek s náročnějšími stoupáními v kopcovitých oblastech. Cestou tak můžete navštívit historická města, jako jsou Tábor, Jindřichův Hradec nebo Znojmo.

CYKLOSTEZKA PRAHA: Praha – Týnec nad Sázavou – Sedlčany – Tábor – Jindřichův Hradec – Slavonice – Znojmo – Valtice – Vídeň

 

TIP: Pro dokonalý požitek z jízdy nezapomeňte ani na padnoucí oblečení na kolo.

Líbil se článek?