Nejlepší cyklotrasy: Jižní Čechy a západní Čechy

Objevte kouzlo západních a jižních Čech na kole! Tento region nabízí pestrou škálu cyklotras pro všechny úrovně cyklistů, od rodin s dětmi až po zkušené jezdce. V Ústeckém kraji vás čeká Labská stezka, součást evropské trasy EuroVelo 7, která vás provede malebnými městy a krásnými přírodními scenériemi. Karlovarský kraj zase láká na Cyklostezku Ohře s historickými památkami a lázeňskými městy. V Jihočeském kraji se můžete těšit na cyklotrasy kolem Lipna a třeboňských rybníků, kde vás okouzlí klidná příroda a bohatá historie. A v Plzeňském kraji si užijete jedinečnou trasu podél čtyř řek, spojující městské památky s relaxací v přírodě. Připravte si kolo a vydejte se na nezapomenutelné výlety po těchto krásných regionech! Kam povedou vaše další cyklistická dobrodružství?

Cyklotrasy Ústecký kraj 

Vyrazíme-li na kole podél řeky Labe, pak protneme prakticky celý Ústecký kraj. Právě tudy totiž vede tzv. Labská stezka, která je součástí evropské dálkové trasy EuroVelo 7. Ta začíná právě u pramene Labe a díky délce 1 300 km vede až do německého Cuxhavenu u Severního moře. Českým územím prochází asi třetina trati a cestou můžete navštívit města jako Děčín, Ústí nad Labem či Litoměřice a obdivovat kulturní památky Děčínský zámek, zámek Střekov či historické centrum Litoměřic. Stezka je vhodná pro všechny úrovně cyklistů, od rodin s dětmi po zkušené jezdce, a díky převážně rovinatému terénu je ideální pro pohodovou jízdu.

CYKLOTRASA ÚSTECKÝ KRAJ: Pramen Labe (Labská bouda) – Špindlerův Mlýn – Vrchlabí – Hostinné – Dvůr Králové nad Labem – Jaroměř – Hradec Králové – Pardubice – Valy – Přelouč – Týnec nad Labem – Kolín – Poděbrady – Nymburk – Lysá nad Labem – Brandýs nad Labem – Mělník – Roudnice nad Labem – Litoměřice – Ústí nad Labem – Děčín – Hřensko – Hranice s Německem směr Drážďany

Opomenout nesmíme ani jednu z nejkrásnějších přírodních oblastí u nás – České Švýcarsko. Cyklostezky České Švýcarsko jsou zde dobře značené a vedou přes různé typy terénu – od pohodlných asfaltových cest až po náročnější lesní a polní stezky. Cyklisté mohou navštívit ikonické přírodní památky jako Pravčickou bránu, největší pískovcový skalní most v Evropě, nebo soutěsky řeky Kamenice, kde je možné přejet na lodičkách. Českým Švýcarskem také prochází část výše zmíněné Labské stezky, což umožňuje snadné propojení s dalšími krásnými oblastmi.

Cyklotrasy Karlovarský kraj 

Cyklostezka Ohře je trasa dlouhá přibližně 120 km, která začíná ve městě Cheb a vede přes historická města jako Karlovy Vary, Loket a Kadaň až do Klášterce nad Ohří. Cestou budete projíždět nádhernými údolími, podél řeky Ohře, kolem hradů a zámků i lázeňských kolonád. Hrad Loket je nebo lázeňské město Karlovy Vary jsou jen jedním z mnoha atrakcí, které můžete na trase navštívit. Trasa je vhodná pro všechny věkové kategorie a úrovně cyklistů, díky převážně rovinatému terénu a kvalitně upraveným cestám.

CYKLOTRASA KARLOVARSKÝ KRAJ: Cheb – Dřenice - Kynšperk nad Ohří – Sokolov – Loket – Karlovy Vary – Dubina – Radošov – Kyselka – Perštejn – Kadaň – Klášterec nad Ohří

 

Jihočeské cyklotrasy

Jedna z nejoblíbenějších jihočeských tras vede podél největšího českého jezera Lipno a v jeho okolí. Začíná v Nové Pecy a na bezmála šedesát kilometrů dlouhé trase si můžete užívat klidnou jízdu krásnou přírodou až do Vyššího Brodu.

JIHOČESKÁ CYKLOTRASA Nová Pec – Horní Planá – Hůrka – Černá v Pošumaví – Milná – Frymburk – Slupečná – Lipno nad Vltavou – Loučovice – Čertova stěna – Vyšší Brod

SINGLETRAIL TIP! FLOUTREJL NA LIPNĚ – stezka korunami stromů, rodinná terénní cyklotrasa

Kraj rybníků je protkán hustou sítí cyklostezek a cyklotras, které uspokojí jak rekreační cyklisty, tak i náročné sportovce. Můžete se tak vydat do Českého Krumlova, na zámek Hlubová nad Vltavou, či k třeboňským rybníkům. 

Cyklotrasy Plzeňský kraj

Cyklotrasa kolem Plzně podél řek nabízí jedinečnou příležitost prozkoumat malebné okolí tohoto města, aniž byste museli opustit jeho hranice. Trasa vede podél čtyř hlavních řek - Radbuzy, Mže, Úhlavy a Úslavy - a spojuje významné městské památky s krásnou přírodou. Začíná v centru Plzně a pokračuje kolem ikonického pivovaru Pilsner Urquell a přes Štruncovy sady. Dále vás zavede k Zoologické a botanické zahradě, k Božkovským i Bolevickým rybníkům, kde si můžete užít koupání a relaxaci v přírodě, a zpět do centra. Celková délka trasy je přibližně 30-40 km a díky rovinatému terénu a dobré infrastruktuře je vhodná pro rekreační cyklisty i rodiny s dětmi.

PLZEŇSKÁ CYKLOTRASA: Náměstí Republiky – Pivovar Pilsner Urquell – Štruncovy sady – Zoologická a botanická zahrada – Černice – Božkovský ostrov – Bolevecké rybníky – Náměstí Republiky


TIP: Pro dokonalý požitek z jízdy nezapomeňte ani na padnoucí oblečení na kolo.

Líbil se článek?